Kynologen kennis 1

4 oktober 2017 start weer een nieuwe KK1 (Kynologische Kennis) cursus.
Data:
2017: 4-10, 11-10, 25-10, 1-11, 8-11, 15-11, 22-11, 29-11, 6-12, 13-12, 20-12
2018: 10-1, 17-1, 24-1, 31-1, 7-2, 28-2, 7-3, 14-3, 21-3
Deze opleiding is bestemd voor hen die meer willen weten over de Kynologie en voor diegene die verantwoord willen fokken met hun hond (en). Ook is de opleiding uitermate geschikt voor instructeurs en hondeneigenaren die wat meer willen weten over bijvoorbeeld de gezondheid, voeding, gedrag en erfelijke aspecten van hun hond.  Veel cursisten vinden het ook leuk om zich bezig te houden met het herkennen van de verschillende rassen binnen de hondenwereld. Cursisten die examen willen doen, kunnen dit doen bij de Raad van Beheer.

De KK1 opleiding vormt een goede basis voor vele andere opleidingen binnen de kynologie. Niet alleen voor de opleiding tot exterieurkeurmeester, maar ook voor andere disciplines binnen de kynologie zoals gedrag en gehoorzaamheid, jacht en andere vormen van hondensport.

Inhoud opleiding KK 1: 
De structuur en de werkwijze van de georganiseerde; rassenkennis; voedingsleer; voortplanting; gedragsleer; erfelijkheidsleer (basisprincipes); de in de kynologie gehanteerde terminologie; gezondheidsleer met verzorging en huisvesting.
Na de cursus Kynologische Kennis 1 kunt u verdergaan met de vervolgcursus Kynologische Kennis (KK2).

Er komen verschillende vakken aan de orde met de volgende onderwerpen:

  • Structuur: Structuur en de samenstelling van de georganiseerde kynologie, de voorschriften van de Raad van Beheer, het stamboek- en tentoonstellingswezen.
  • Rassenkennis: Aan de hand van foto’s krijgt u inzicht in het oorspronkelijke doel en gebruik en daardoor kijk op bouw en verschijningsvorm.
  • Voedingsleer: De nutriënten in de hondenvoeding en het spijsverteringsproces bij honden.
  • Voortplanting: De bouw en functionaliteit van de voortplantingsorganen; de cyclus van de teef, de dekking en de dracht, het verloop van de geboorte en de omgang met pasgeboren pups.
  • Gedrag: Ontwikkingsfasen bij honden en het hierbij horende gedrag, het leerproces en de omgang met honden in verschillende leeftijdsfasen.
  • Terminologie: De in de kynologie gebruikte uitdrukkingen.
  • Gezondheid: In- en uitwendige parasieten, meest voorkomende infectieziekten en anatomische afwijkingen.
  • Verzorging en huisvesting: Bouw en taken van de huid. Vachtstructuren, gebit, nagels, oren en ogen. Wetgeving.
  • Erfelijkheid: Algemene bouw en functies van cellen en de basisprincipes van erfelijkheid.

Cursusopzet: 
De cursus bestaat uit 20 lessen en  wordt gegeven op woensdagavond in ons clubgebouw aan de Bandertlaan te Echt.
Een cursusavond duurt van 20.00 tot 22.00 uur, onderbroken door een korte pauze. De kosten van de KK1 opleiding bedragen 150 euro exclusief boeken en examengeld. Dit cursusgeld dient u op de EERSTE LES contant mee te nemen.

Docenten:
Onze KK1 docenten  zijn reeds vele jaren binnen de kynologie actief op het gebied van exterieur en gehoorzaamheid: Jos Roberts, Hans Schnock, Alfons Simons, Carine Stuurman

Cursusmateriaal Kynologische Kennis 1
Er wordt gewerkt als basis met het HANDBOEK KYNOLOGISCHE KENNIS 1 (kosten 30,95) dat te bestellen is bij de Raad van Beheer. Dit boek dient u voor aanvang van de opleiding in uw bezit te hebben. Naast dit boek wordt gewerkt met materiaal dat u via uw docent krijgt.

Link om het KK1 boek te bestellen:https://www.houdenvanhonden.nl/opleidingen-en-trainingen/kynologische-kennis-1/handboek-kynologische-kennis-1—3e-druk/

Examen

U kunt na het volgen van de opleiding KYNOLOGISCHE KENNIS 1 (KK1) indien gewenst examen doen bij de Raad van Beheer. Dit examen wordt tweemaal per jaar afgenomen. Meer informatie hierover vindt u op:https://www.houdenvanhonden.nl/opleidingen-en-trainingen/kynologische-kennis-1/

KK2

Na het behalen van het KK1 examen kunt u de opleiding KK2 doen. Het afgelopen jaar werd deze opleiding in Vilt gegeven. U kunt een mail sturen naar vanmeinweg@live.nl indien u interesse hebt in de opleiding KK2. Dan worden uw gegevens doorgeleid.

Aanmelding/ Contactperoon: 
Aanmelding: Naam en adres opgeven bij Joyce van Lienden-Lowis joyce_lowis@hotmail.com
Meer informatie: Carine Stuurman: vanmeinweg@live.nl